OUDE DUIVEN
Jaarplanner 2009 oude duiven (2009 is een voorbeeld jaar, ieder jaar worden de data afgestemd op het volgende seizoen)
Koppelen: Indien de gezondheid van de duiven goed is wordt er rond de 2e week van januari gekoppeld, duiven worden redelijk lang opgesloten (3 dagen), in deze 3 dagen worden ze wel koppel voor koppel “uitgewend” op de broedbak.
Binnen een week worden er groepjes losgelaten en na 1 week kunnen ze het broedvak meestal wel vinden.
Als een koppel elkaar niet aardig vindt wordt hier niet mee doorgeprutst maar worden de duiven uit elkaar gehaald en voor ieder wordt een nieuwe partner gezocht.
Vanaf het begin van samenzetten van de koppels tot aan de dag dat het 2e ei gelegd wordt komt er iedere dag een snufje grit in de broedbak (ivm. drijven van de doffer gunt de duivin geen kans om naar de voerbak te gaan om grit te pikken).
Voor het koppelen worden de dagen langer gemaakt dmv. Bijlichten, hier wordt mee gestart ongeveer 14 dagen voor het koppelen totdat de eerste eieren in het nest liggen. Het bijlichten is meestal van 8.00 tot 20.00 uur. Jongen worden gespeend op een leeftijd van 3 week, dit betekend dat wanneer de jongen 2 weken oud zijn de duivinnen naar hun toekomstige afdeling gaan. De jongen worden nu alleen door de doffers grootgebracht.
1e Trainingen: Na het spenen van de jongen worden zo stilletjes aan de trainingen gestart, proberen om een vijf week voor de 1e (oefen)vlucht te beginnen, dit zal begin maart zijn. De duiven hebben dan vanaf eind augustus binnen gezeten dus voorzichtigheid is geboden.
De eerste week is het wat vrijwillig maar daarna wordt de vlag op het hok gezet en moeten ze een vol uur trainen. Duiven trainen altijd maar een keer per dag gedurende 1 – 1,5 uur.
Na de training ligt er altijd snoep en enkele pinda’s klaar om de duiven makkelijker binnen te laten lopen, dat dit werkt blijkt wel uit het feit dat tijdens de vluchten nooit aan een duif gefloten of geschreeuwd wordt, duiven weten snel genoeg dat wanneer de klep open is er iets te halen valt.
Lappen: Als de duiven rondom huis goed trainen wordt er gelapt, meestal wordt dit ivm. de vrije tijd, een 2-3 keer gedaan, er wordt dan altijd naar Mussel gereden. Dit is voor ons een 18 km. Zodra het spel op de wagen zit wordt er niet meer gereden. Het is volgens ons niet noodzakelijk om er direct al kilometers mee te gaan rijden, het gaat er even om dat ze weten wat er gaat gebeuren en dat ze het kopje weer moeten gebruiken.
Voer: Er worden verschillende soorten voer gemengd, we maken gebruik van 2 mengelingen, de lichte mengeling: deze bestaat uit Gerry Plus van Versele, Zuivering, Superdieet en superwinner van Mariman. Daarnaast hebben we de zware mengeling, deze bestaat uit Superstar plus, Champion plus 15% Gerry Plus van Versele en uit 15% Superwinner en Superweduwschap van Mariman.
Op vluchten tot ongeveer 300 km. wordt er tot donderdag de lichte mengeling verstrekt om daarna over te gaan op de zwaardere, wordt de afstand groter dan schuift het een dag op dus vanaf woensdag half om half om woensdagavond 100% zwaardere mengeling te voeren.
Spelsysteem: Er wordt met ongeveer 20 koppels op totaal weduwschap gespeeld we hebben altijd wel 1 of 2 late duivinnen achter de hand om de doffers mee op te vangen maar meestal zit er niet veel verschil tussen de eerste groep duiven die van een vlucht terugkeert. We denken dat dit spelsysteem prima past bij het spel welke wij spelen (vitesse/midfond) op de dagfond zijn de verschillen natuurlijk wel groter dus misschien dat bij deze spelsoort het wel beter is om een partner achter de hand te hebben.
Bijlichten: Wordt wel gedaan hiervoor wordt een spaarlamp van een paar watt gebruikt. De lamp gaat aan na de 2e midfondvlucht maar of dit echt noodzakelijk is dat wordt betwijfeld. Met bijlichten wordt de langste dag aangehouden.
Medisch: In het najaar krijgen de duiven een parathypus kuur gedurende 3 weken, er wordt niet geënt. Wel wordt er geënt tegen paramyxo dit wordt meestal eind november begin december gedaan (Ruim voor het koppelen). Vanaf de laatste vlucht tot aan een 3-4 weken voor het vliegseizoen wordt er niets aan medicijnen gegeven. Vanaf september tot aan het begin van het koppelen krijgen de duiven enkele teentjes knoflook in de drinkbak deze wordt iedere dag bijgevuld en na een paar week wordt de drinkbak schoongemaakt en worden er nieuwe teentjes knoflook in gelegd.
Mestonderzoeken wordt enkele keren per jaar uitgevoerd, mocht er iets aan de hand zijn dan wordt er natuurlijk wel opgetreden.
3-4 weken voordat het spel begint krijgen de duiven een geelpil en wordt er een 7-8 dagen gekuurd tegen het geel, hier achteraan worden een kuur van 4-5 dagen gegeven tegen ornithose. Als er uit het mestonderzoek geen andere zaken naar voren komen is het medische verhaal af. Wel wordt er tijdens het spel om de 4-5 week een geelpil gegeven en gekuurd tegen het geel voor een dag of 3.
Af en toe wordt er een rookblok aangestoken en wordt middels oogdruppels (dit zijn druppels op natuurbasis) gecontroleerd of de kopjes in orde zijn, als duiven hard trainen is dit eigenlijk overbodig.
Bijprodukten: Er wordt redelijk veel aan bijprodukten gegeven, hier zit niet echt een regelmaat in en wordt op gevoel aan de duiven verstrekt. De vluchtomstandigheden spelen hierbij een belangrijke rol, hebben ze een zware vlucht gehad dan moet je zorgen dat de batterij snel opgeladen wordt en geef je andere produkten dan wanneer het een makkelijke vlucht geweest is.
De produkten die we gebruiken zijn oa: grit, roodsteen, eiwitpoeder, tovo, vitalith, schapenvet, omega3 olie, prange suppe, sedechol, biergist, vitamineral clinee-trill en naturaline. Of het allemaal nodig is???
Doelstelling: Iedere week kettinguitslagen maken en bij de kop van de CC mee te draaien.