Gouden duif viering en Natural
Het weekend van 23 februari stond in het teken van de Gouden duif viering, we waren voor de eerste keer uitgenodigd voor deze happening. De zaal was goed gevuld, behoorlijk wat duivenvolk had zich naar het Belgische begeven. Veel BD-ers (bekende duivenmelkers) gezien, prima viering die strak gedirigeerd werd door Hermans en consorten en dat moest ook wel want er stond nogal eens een prijsje.
Het enige minpuntje van deze dag was het feit dat we tijdens het uitroepen van onze categorie aan tafel zaten lekker kip te eten, in de zaal erachter, en zodoende niet op het podium zijn geweest, jammer maar helaas, hier had uw foto kunnen staan werd hier had u op de foto kunnen staan. Het eremetaal is natuurlijk wel afgehaald. Al met al een prima feest, aandacht voor de gouden duifwinnaars dmv. een minifilmpje van duif en melker.
Na een overnachting in een B&B en een prima ontbijt, door de sneeuw richting het “hoge” noorden. Onderweg nog een bezoek aan het kweekstation Natural gebracht, geweldig om te zien wat daar allemaal nog bewaard is gebleven van vroeger jaren. Je kon er naast een hapje en een drankje heel veel duiven kijken (de janssen duiven vielen ons qua kwaliteit het meest op tov de rest). Deze duiven zaten in simpele hokjes dwz. de voorkant is volledig open, het dak loopt wel redelijk ver door ivm. het inregenen. Het deerde de duiven niet zo te zien, volgens mij lag de 2e ronde alweer in de broedpan. Wat opviel was het voer wat deze duiven kregen, ik denk hooguit 4-5 soorten graan bestaande uit mais erwten tarwe en nog wat kleinzaad dat was het dan wel, grit mineralen piksteen/koek stonden wel ter beschikking. Nog in de shop geweest voor wat knijpringen schrabbers en potjes, bakjes etc. zeer gunstig geprijsd moet we zeggen. Na het broodje kaas en koffie welke geserveerd werd door de zeer kwieke Andre Roodhooft zijn we dan daadwerkelijk huiswaarts gekeerd. Leuk duivenweekendje.
Op eigen hok gaat het volgens schema er zijn nu ongeveer een 70-tal junioren gespeend en er komen nog een handvol bij, dan is het klaar. Wat opviel deze kweek is dat er bij de 18 koppels weduwnaars geen enkel onbevrucht ei was, wel dat er een paar eieren halverwege afstierven dit kan ook komen doordat tijdens de vrieskou het nest een moment onbemand is geweest, dat gebeurt altijd wel eens.
Op het vlieghok is het niet echt prettig om daar te vertoeven als er jongen liggen, het hok is veel te klein voor 18 koppels met jongen en daardoor kan het soms een vieze bende worden. Dit duurt maar een poosje, dan gaan de duivinnen al naar een andere afdeling, meestal wordt dit gedaan wanneer de jongen ruim 2 week oud zijn. Dat dit wel iets eerder kan blijkt wel uit het feit dat de doffers toch behoorlijk aan het drijven waren en sommige duivinnen alweer open stonden, aandachtspunt voor volgende jaar. Op dit moment zitten de duiven gescheiden en kunnen we ons langzamerhand voorbereiden op het seizoen. Onze afdeling heeft besloten om het programma 2 weken later te laten starten, een prima voorstel voor werkend Nederland, je hebt dan net even meer tijd om je duiven optimaal voor te bereiden.